miercuri, 21 mai 2014

Experienţa croată: despre Split şi Muntele Mosor (Alpii Dinarici)



Experienţa croată/ Diocleţian – Hajduk – Torcida: cele trei embleme ale Splitului/ Muntele Mosor: Incursiune în Alpii Dinarici




Experienţa croată

Zic să mai vorbim şi despre alţii, că despre noi ne-am lămurit. Sau cum ar fi zis pe vremuri Olivia Manning: “România este ca un nebun care a moştenit o avere (păduri, râuri, petrol, minereu). Toată este risipită absolut ilogic.

Aşadar, astăzi, despre o fărâmă din Croaţia, un stat şi o naţiune despre care toţi românii au auzit câte ceva. Unii ştim că de-acolo vine părintele Iugoslaviei socialiste (Iosif Broz Tito), alţii şi-au făcut un moft de vară pe cont propriu sau printr-o agenţie de turism, descoperind Coasta Dalmaţiei sau Lacurile Plitvice, în timp ce o seamă de oameni – puţini la număr – pot indica cu certitudine faptul că din Croaţia se trage un Nikola Tesla sau chiar Marco Polo, ca şi renumita cravată pe care soldaţii acestei ţări o purtau încă din secolul al XVII-lea.

Însă cei mai mulţi concetăţeni ai noştri ştiu despre fostul stat iugoslav doar că se califică frecvent la turneele internaţionale de fotbal sau că este celebru pentru o aşezare a cărei nume aminteşte de bărbăţia citată în rutina multor dialoguri colocviale autohtone. Dar să nu perseverăm în astfel de raportări, până la urmă „suntem ceea ce alegem să fim”, cum bine intuia psihologul Anatol Basarab.