marți, 3 septembrie 2013

Sanda Lungu: exponent tipic al manipularii RMGC



Acum cateva zile, pe pagina personala de pe o retea de socializare, celebra deja protagonista dintr-o  reclama RMGC a aparut un apel foarte induiosator (pentru cine nu e la curent cu faptele, Sanda Lungu face aceasta strigare in contrapartida la o inregistrare video ce poate fi vizionata aici )

Oameni buni,
Fac un apel către voi toți, oamenii cu bun simț din această țară, care m-au văzut acum câțiva ani povestind despre cum trăim noi aici, la Roșia Montană.
Îmi pare rău că m-ați văzut când îmi vărsam necazul și amarul, într-un filmuleț care a circulat pe net zilele acestea prin “grija”celor care vor să nu se facă nimica aici și să ne fie nouă viața și mai grea. Îmi pare tare rău că mi-am ieșit din fire și i-am suduit pe cei care m-au hărțuit cu camera de filmat. N-ar fi trebuit să le fac jocul. Dar să știți că nu mi-e rușine să recunosc că am greșit, ca orice om.
Vă rog doar să vă puneți în pielea mea. Cum aţi fi reacţionat dumneavoastră dacă eraţi in locul meu? Am fost hărţuită, provocată, jignită, am încercat să nu le dau atenţie dar cineva din grupul lor a strigat batjocoritor la mine. Cât aş fi putut să rezist la umilinţele la care am fost supusă in satul meu, de nişte copii fără respect care au jumătate din vârsta mea? Lor li se pare firesc să fie nepoliticoși, în schimb eu, dacă mă supăr și îmi vărs necazul sunt pusă la zid prin cuvinte grele.
Cei care mă cunosc ştiu ca imi cresc singură copiii în cinste şi în credinţă. Mulțumesc lui Dumnezeu că suntem sănătoși și ne putem descurca. Dar aș vrea să vă întreb cine dintre dumneavoastră, în condițiile astea, nu ar fi făcut același lucru ca și mine? Cui nu i-ar fi scăpat câteva cuvinte mai dure? Tot felul de așa-ziși ecologiști, salvatori, copii din aștia cruzi și fără minte vin aici la noi și ne jignesc la noi acasă, se poartă cu noi de parcă ne cunosc!
Ştiu ca nu am nicio scuză, trebuia să mă abţin, dar când acasă ai probleme, când cineva din familie are probleme grave de sănătate, când eşti umilită de nişte puşti care ştiu despre tine doar că eşti pro RMGC , cât sa mai rezist? Sunt om şi eu.
Apelez la înțelegerea și solidaritatea dumneavoastră, să nu credeți că sunt o femeie rea. Sunt doar o urmașă de miner, căreia i-a ajuns cuțitul la os și care vrea să fie tratată cu demnitate, ca noi toți!
Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate și liniște. Doamne-ajută!”




Respectiva expunere de motive a a ipocritei femei mi-a starnit un sentiment de greata! Totusi, nu pot sa nu apreciez maiestria in manipulare a specialistilor de marketing care i-au conturat textul cu pretentii de "refresh" al imaginii publice a madamei. 


Expresiile strategic inserate in text ("copii fara respect", „prin grija celor care nu vor sa faca nimica aici”,"sunt om", "hartuita", "imi cresc singura copiii", "asa zisi ecologisti, salvatori", "copii fara minte si cruzi", "ne jignesc la noi acasa", "cineva din familie are probleme grave de sanatate"), apelul la Divinitate ("cinste si credinta", "multumesc lui Dumnezeu"), apelul la continuitate ("urmasa de miner, careia i-a ajuns cutitul la os", "satul meu") dau masura iscusintei in canalizarea atentiei spre asa-zisul caracter blajin al individei (care a avut doar o biata iesire necontrolata, ca orice om) si rautatea aproape malefica a unor copii (atentie: "copii"...deci niste profani, necopti, care nu stiu despre ce e vorba, care doar se joaca periculos cu o palarie prea mare pentru ei, opunandu-se inconstient unei multinationale care dispune de toate instrumentele posibile pentru a-si atinge scopul!). 
 Judecand la rece, daca as fi o persoana indecisa sau indiferenta fata de soarta Rosiei Montane, textul respectiv si-ar atinge in mentalul meu exact scopul pentru care a fost creat: sa-mi formeze un puseu de simpatie si intelegere pentru respectiva madama si sa-mi trezeasca antipatia fata de niste „copii” inconstienti, rau intentionati, batjocorotori, cruzi si fara scrupule.

Fara a avea cunostinte temeinice de psihologia maselor, nu mi-e greu sa observ intoxicarea ce reiese de la o posta din acest articol. 
Fara sa cunosc persoane experte in studierea caracteristicilor generale ale multimilor/sugestionare/manipulare etc.,  nu mi-e greu sa intuiesc zambetul pe care oricine cu pregatire in domeniu il schiteaza la citirea textului citat mai sus, precum si simplitatea cu care poate fi demontat substratul tendentios ce reiese de acolo. 
Fara sa ii cunosc pe „copiii” care se implica activ in activismul Rosiei Montane, nu mi-e greu sa apreciez insusirile umane corecte ale acestora si bunele intentii cladite pe fundamentul idealurilor sanatoase.  Iar siderarea si frustrarea  lor la citirea manifestului (desculpabilizator pentru Sanda Lungu, culpabilizator pentru niste bieti voluntari, lucratori neplatiti) cred ca este mai mult decat descumpanitoare.

sursa: www.totb.ro
Extrapoland, consider ca improscarea cu noroi a celor care se implica activ in nedreptatile ce pasc Rosia Montana este o afronda adusa tuturor celor care s-au solidarizat si isi striga dezacordul in strada la Cluj, Timisoara, Bucuresti, Brasov, Ploiesti sau alte orase. 
Am luat pulsul Pietei Universitatii cu varf si indesat si din experienta pot spune ca principala exclamatie care reiese din randul multor participanti dar si trecatori/curiosi ar fi: „Ce oameni frumosi sunt aici! Ce colt de Romanie adevarata s-a strans la un loc pentru o cauza nobila”. Din randul acestor persoane, tineri de calitate, cu un procent consistent de intelectuali, se detaseaza si cei care se implica activ, prin voluntariat. 
Iar pe acesti oameni – ca de fapt pe noi toti care protestam – de orice ii putem acuza, doar de rea intentie nu! Insa Madam Lungu  considera (intr-o noua postare din 1 septembrie) activismul cladit in jurul Rosiei drept „manipulările ieftine care de ani de zile întârzie și boicotează mineritul în Apuseni”.
Paradoxul face ca fara sa citesc textul asa-zisei sotii de miner sa vorbesc in alt articol despre tendinta de a duce in peiorativ/bagateliza/cataloga orice miscare civica: „sunt ecologisti, sunt revolutionari, sunt emo, sunt de la Greenpeace, sunt ultrasi, sunt folkisti, sunt hipioti”. Individa Sanda Lungu (prin inlesnirea artizanilor care i-au creat textul) uzeaza de aceleasi exprimari care au menirea sa induca in mentalul colectiv parerea ca avem de-a face doar cu niste „asa-zisi ecologisti”, practic marea masa a populatiei fiind de acord cu tainul oferit celor de la Gold Corporation, dupa un tipar care nu se mai practica nici in ultimele republici bananiere.
Probabil ca o recunoastere a calitatilor sale teatrale (bine inoculate de catre PR-istii RMGC), Sanda Lungu a ajuns in platoul Sintezei Zilei pe 2 septembrie, cu o mina de om nevinovat si care ne serveste cu aceleasi cuvinte pline de substrat („iarna grea”, „bani pentru rechizite si lemne”, „carti pe care noi parintii nu ni le putem permite”, „as avea curajul sa beau apa de acolo”, „am gasit o usa deschisa la RMGC”,„am rabdat 14 ani fara loc de munca”) o noua portie de duiosie, pe care telespectatorii Antenei 3 o asimileaza cu brio, in necunostinta de cauza.
Cazul Sandei Lungu (aparitia ei in reclamele RMGC-ului, atitudinea trufasa in fata oponentilor proiectului, spalarea imaginii publice si acuzele de joasa speta aduse unor oameni bine intentionati, luarea in deradere, banalizarea actiunilor acestora si a pornirilor generale anti-exploatare, transformarea sa intr-un simbol al saraciei comunitatii) nu reprezinta decat expresia fidela a tertipurilor uzitate de Gold Corporation pentru a-si atinge scopul. 
Este intruchiparea manipularii desfasurate pana acum, dar si a „dezamorsarii” treptate a tensiunii populare, tensiune mai mult decat intuita si asteptata atat de catre factorul politic, cat si de catre grupurile de interese care doresc demararea proiectului minier. In perioada urmatoare „germenii” intoxicarii, ai dirijarii atentiei spre planul afectiv, al „binelui” care ne paste pe noi dar mai ales pe sarmanii localnici prin inceperea exploatarii, se vor inmulti.


 Un lucru este sigur: doar cu sticle de plastic si cu tobe nu se va realiza nimic, fiind  nevoie de o strategie a celor care inca mai pot deslusi adevarul printre randuri, strategie care sa se inchege intr-un fel sau altul. Altfel, se va crea o implozie a fenomenului si se va reintoarce in subteranele retelelor de socializare si al oprobiului strigat doar pe alocuri, la o intalnire tematica sau in alte conjuncturi de nisa.  Leadershipul acestei campanii, acestui puseu de energii adunate spontan este asumat si el foarte precar, iar vigoarea se va pierde mai vreme sau mai tarziu, daca nu se va intampla ceva care sa anime constructiv situatia.   
Colac peste pupaza,  marinimia Cabinetului Ponta – care vrea sa lase senzatia de democratie viabila eludand coercitia asupra manifestantilor -  mai devreme sau mai tarziu va pali, iar in acel moment jandarmii isi vor freca mainile de bucurie...
O alta amenintare tine de talentul formatorilor de opinie, de talk-show-urile zice-se impartiale, de maestrii in manipulare care lucreaza activ la dezumflarea acestei „basici” a unei frustrari de masa, in orice caz cu o amploare sub asteptari. 
Pe sleau, pericolul care ne paste este exact acela de a ne transforma in „copiii” si „ salvatori fara minte” din textul Sandei Lungu, simpli tembeli intr-o lume dictata de interesele multinationalelor insidoase!


P.S.: cand vezi (aici) cum a fost tratat un oponent al RMGC-ului, in timpul vizitei Comisiei UNESCO la Rosia Montana, iti vine greu sa crezi ca o mana de voluntari ar fi putut sa o sicaneze, jigneasca sau hartuiasca pe tanti Sanda in coltul de rai din Apuseni unde mirajul banului deja a intunecat constiintele multor localnici si "canibalizeaza" instant chiar si o simpla pornire verbala contrara trendului cladit cu migala de Gabriel Resources.

Un comentariu:

  1. Multumesc lui doamna Sanda Lungu pentru frumosul ei reportaj Apreciez mult efortul ei de incurajare ca un adevarat patriot.Rosia Montana Gold Corporation nu ar trebuie sa existe. Rominii pot crea ceva sa fie al Rominilor mai bine ca pina acum mai constructiv despre exploatarea aurifica miniera Romineasca. exemplu. Sa fie numita COMPANIA AURIFICA APUSENA din ROMINIA,abreviata CAAR,Si fara interventii din afara,Cred ca Rominii sint Capabili sa faca utilaje de a macina piatra de stinca de caracterul nisipului.Se poate deschide multe pagini si capitole aduse pe masa si sa se discute fara infiltrari si interventii straine. Mi-stat minta pe loc chiar citeam de CIANURARILE de la Baia Mare din anul 2.000 Companie Australiana scuzinduse ca a nins prea mult si la topirea zpezi le-a distrus barajul lacului de acumulare al cianurei, dupa care a inundat si distrus vegetatia infectat otravit toate riurile din Inprejurimi care a adus moartea la sute de mii de pesti a inbolnavit lumea cu tot felul de boli Incepind din nordul tari pina la Marea Neagra. Cine a suferit populatia care le-a aprobat my putin cei din Guvernul corupt,Situatia de la Rosia Montana este pe acelas scenariu pina acum procedeul care il foloseste este pe baza de Cianura si lac de acumulare. De barajele astea facute de mina de om sint Intimplari catastrofice In toata Lumea.La Baia Mare Australienii au calculat volumul lacului de acumulare fara sa se tina seama de ploi si zapezi.Eu gindesc si cred ca mai avem si alte situatii care pote crea o catastrofa fisurind barajul de beton al lacului cianuric. Miscari terestre subterane seismice exemplu cutremure mici care numai dumnezeu stie cind loveste,Nu exista contractor in lume sa asigure un baraj construit sa reziste pina sau peste 7/8 Scala Richter.Nu lasati tezaurul romineasc sa fie exploatat de altii din afara, astazi se pote extrage aur din muntii Apuseni de ordinul sutelor de bilioane de dolari,Depinde de adincimea si latimea caldarii de escavare care se efectuiaza.

    RăspundețiȘtergere